Showing results for 
Search instead for 
Do you mean 
Reply
ProCharger
Posts: 1
Registered: ‎04-03-2009

BEFSR41 asking for password

I am not sure what is going on here.  I have all default passwords.  I can log into my router 192.168.1.1 using login name "blank" and password "admin" but when I go to edit something (I need to edit port forwarding) a log in pops up once more with this message....

 

The server 192.168.1.1 at Linksys BEFSR41/BEFSR11/BEFSRU31 requires a username and password.

 

Warning: This server is requesting that your username and password be sent in an insecure manner (basic authentication without a secure connection).

 

User name:

 Password:

 

 

I leave the password "blank" and use the same password "admin"  After the first 2 tries nothing happens and on the 3rd I get a red screen with the message  "401 Authorization Required

This server could not verify that you are authorized to access. Either you supplied the wrong credentials(e.g., bad password), or your browser doesn't understand how to supply the credentials required"

 

Am I missing something here?  Are there other passwords that could be available?  Any way I can reset those passwords?  I bought this router new and everything is/should be default so I am confused as to why the password I entered did not do the trick.  Any help is greatly appreciated!

 

Brett 

 

toomanydonuts
Posts: 6,365
Registered: ‎09-16-2006

Re: BEFSR41 asking for password

Normally the router will only ask for the User Name and Password when you first login to the router at 192.168.1.1 .

 

The problem that you are having is usually caused by a communication problem between the router and your computer, most commonly caused by a computer software firewall or popup blocker.  Here are my tips for correcting this problem:

 

You do not need an Internet connection. The router's "web pages" are built into the router.
Use Internet Explorer, it usually works.
JavaScript must be enabled.
Use a computer that is wired to the router.
In the non-working computer, temporarily turn off your software firewall.

Point your browser to 192.168.1.1 , then login to your router. Your user name should be left blank. Your password is "admin" (with no quotes), unless you changed it.

If you are using Zone Alarm, right click on the ZA icon in the system tray (lower right corner of screen) and then click "Shutdown ZoneAlarm", and see if this fixes your problem. If this does not work, try the following with Zone Alarm: Open the ZAISS control center, go to Privacy, then temporarily turn off Ad Blocking and Cookie Control, and see if that fixes your problem.

Some Zone Alarm users have reported that adding 192.168.1.1 to their list of "trusted" addresses fixed the problem. This trick might also work with other firewalls.

If you are using Noton Internet Security with the Add-on Pack, be sure to turn off the Pop-up Blocker, and the Ad blocker. Some users have reported that they needed to uninstall the entire Norton Add-on Pack.

If you cannot get anything at 192.168.1.1 then perhaps this is not your router's address. Go to "Start" > All Programs > Accessories > Command Prompt.
A black DOS box will appear. Type in "ipconfig" (with no quotes), then hit the Enter key. Look at the "Default Gateway". Is it 192.168.1.1 ? Point your browser to the "Default Gateway", then login to your router.

If the above fails, disconnect your modem from the router, and try again. If this corrects your problem, then most likely you have a "modem-router" rather than an ordinary modem. Report back with this problem, and also state the make and exact model number of your modem (not the router).

If all of the above fails, power down your entire system, unplug it from the wall, wait one minute, then power up and try again.

If all of the above tips fail, then reset the router to factory defaults: Power down the router and disconnect all wires from it. Wait one minute. Power up the router, allow it to fully boot (1-2 minutes), then press and hold the reset button for 30 seconds, then release the button and allow the router to reset and reboot ( 2-3 minutes). Power down router. Wait one minute. Connect one computer, by wire, to a LAN port on the router. Boot up system. It should work.

If you still have trouble, then you need to download and install (or re-install) the latest firmware for your router. After the firmware upgrade, you must reset the router to factory defaults, then setup the router again from scratch. If you saved a router configuration file, DO NOT use it.

binky
Posts: 2,613
Registered: ‎09-07-2006

Re: BEFSR41 asking for password

As "admin" is the default password for your router, Before you login to your router Setup page, Open IE and delete the browsing history of your IE, Once you delete the browsing history after this you can try loggin in your router setup page, and when it prompted you for the Username and Password, Leave the username blank and password "admin" (If the admin password dosent work, you can use someother password, which you have used while configuring your router). Once you are logged into your router setup then you will be able to make the changes.

If it dosent accept your password, then i think you might need to reset your router and reconfigure the settings on your router back again.Press and hold the reset button for 30 seconds...Release the reset button...Unplug the power cable from your router, wait for 30 seconds and re-connect the power cable...Now re-configure your router...